Zbog zdravlja naših pacijenata i kolega, molimo Vas da tokom trenutne COVID-19 pandemije, prilikom dolaska nosite zaštitnu, medicinsku masku.

Terapija bola

Terapija bola podrazumeva pravorvremeno tretiranje i otklanjanje hroničnih bolova. Oni najčešće nastaju kao posledica stanja kao što su glavobolje (migrene, tenziogene i druge), artritis i difuzne upale zglobova, bolovi kod tumora, cervikalni i lumbalni bolni sindromi kao i oštećenja nerava (neuralgije, radikulopatije, pleksopatije) itd.

Akutni bol se najčešće leči anesteticima i analgeticima. Hronični bol je, međutim, mnogo teži za lečenje i često zahteva multidisciplinarni pristup bolesti. To znači da je često potrebno uključivanje lekara raznih specijalnosti u lečenje, npr. anesteziologa, neurologa, neurohirurga, reumatologa, fizijatra itd. Lečenje se obično započinje medikamentozno i minimalno agresivno.

Najčešće se koriste analgetici različitog mehanizma dejstva, a ponekada se koriste invazivnije metode, kao što su centralni i periferni nervni blokovi, blokade tzv. triger tačaka itd.